BnB BnB

7. Uspon na Zavižan - 21.06.2009.

DESTINACIJA - Planinarski dom na Zavižanu (1594 m)
RUTA PUTA - Senj - Oltari - Zavižan
UKUPNA UDALJENOST - 83,7 km
UKUPAN USPON - 1876 m
VRIJEME - jaka bura, mjestimice olujna, poluoblačno sa povremenom kišom.
TEMPERATURA - Senj 12 do 20 celzijevaca, Zavižan 3 celzijevca
KONFIGURACIJA TERENA - cesta (60%) - makadam (40%)

Usprkos lošoj vremenskoj prognozi i odgodi biciklijade sa subote na nedjelju, održan je 7. po redu uspon na Zavižan. Kao prvo čestitke organizatorima i svima koji su se uopće pojavili u Senju taj dan i odlučili voziti 38 kilometara dugi uspon od Senja do Zavižana... a kapa do poda svima koji su se "dokoturali" do Zavižana taj dan.
Zašto??? čitaj dalje...
Vremenska prognoza za Senj 21.06. 2009. Nedjelja (prvi dan ljeta) - Jaka bura, mjestimice olujna, poluoblačno sa mogućim lokalnim pljuskovima i kišom. Temperatura Senj 12 do 20, Zavižan 3 stupnja celzijevih.
No bilo kako bilo Sale, Zec i Čubra sa još oko 180 biciklista iz cijele Hrvatske, BiH i Slovenije startamo iz Senja uz "Senjsku buru" ne sluteći što nas sve čeka do Zavižana. Početni cestovni uspon prelazi u tvrdo utabani makadan sa mjestimice kamenjem koje otežava i ovako zahtjevan uspon. I tako sve do negdje sredine uspona i do Oltara "pere" nas bura, mjestimice olujna i doslovno neke od bikera ruši na tlo, jednostavno u sekundi te pokosi. Bura je bila toliko jaka da nas u sekundi baci metar lijevo ili desno ili pak "naslonjen" na nju pedaliraš uzbrdo. Što smo bili više i penjali se ka cilju naoblaka je bila sve jača i jača... i evo ti sranja, taman kad misliš da gore ne može počinje kiša!!! Oni brži koji su pedalirali manje od 3 sata do vrha su imali tu sreću pa nisu još i pokisli... no svi mi ostali zadnjih smo nekoliko kilometara uz svu silnu buru, mjestimice olujnu, naoblaku, zimu još i pokisli ko p...e. Na Zavižanu je taj dan bilo 3 stupnja, vlaga 100%, oblačno i kiša pada vodoravno zbog bure naravno. I da stvar bude gora jedno dosta oštro i slabo označeno skretanje lijevo smo profulali i otišli ravno. Tu smo izgubili na vremenu i napravili 2 kilometra nepotrebno više jer smo se morali vračati. Jedina zamjerka organizatoru! Promrzli, pokisli, propuhani, izmučeni dolazimo uspješno na cilj i ulazimo u dom na Zavižanu na zasluženi grah i Velebitsko. Nakon što smo se u domu malo "zasnažili" i posušili, oblačimo sve na sebe i počinje spust. Zima nas je rasturila do te mjere da su nam se smrzli prsti na rukama, lice... ma "divota" od spusta. Na kraju smo ipak zadovoljni jer smo postigli očekivano i protiv "majke prirode" (koja nas nije mazila taj dan) savladali i došli na Zavižan. Velebit nam je pokazao svu svoju snagu i samo smo ga još više zavoljeli i sa još više poštovanja dolazimo do godine.
Velike čestitke svim učesnicima biciklijade i samo mi znamo kako je taj dan bilo pedalirati 7. uspon na Zavižan.

Your Business
Your Business
Your Business
Your Business
Your Business